Duurzaam asfaltonderhoud.

Tijdens de asfaltdag eind 2018 hoorden we het al: duurzaamheid wordt hoe langer hoe belangrijker wanneer we kijken naar wegbeheer. Steeds concreter worden de duurzame oplossingen zoals nieuwe asfaltmengsels en andere nieuwe producten.

image

Maar ook het goed onderhouden van het bestaande asfalt speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van het Nederlandse wegennet. Het, op een veilige manier, kunnen behouden van het bestaande asfalt is immers de ultieme manier van duurzaam asfalt.

Steeds meer wegbeheerders proberen deze visie te implementeren in hun dagelijkse werk. Zo ziet ook directeur/eigenaar van AWS Asfaltwerken Rob Muijen: “Daar waar in het verleden reparaties veelal gedaan werden om de wegen, paden en terreinen op een veilige manier te behouden totdat de geplande vernieuwingen uitgevoerd konden worden en het hierdoor werd gezien als noodzaak, zien wij nu meer en meer behoefte naar structureel onderhoud en reparatiewerkzaamheden met een duurzaam karakter”.

image

Dit betekent dat ook organisaties die zichzelf focussen op herstelwerkzaamheden mee moeten in de hoge kwaliteitseisen. Asfaltreparaties worden door steeds meer opdrachtgevers immers niet meer gezien als “oplapwerk” maar als methodiek om de levensduur van het asfalt op een structurele manier te verlengen. Rob Muijen geeft dan ook aan dat juist deze kwaliteit en duurzaamheid ervoor zorgen dat hij met veel van zijn opdrachtgevers goede en langdurige samenwerkingsverbanden heeft. “Voor mij betekent het terugkomen van opdrachtgevers dat zij op het moment van uitvoer tevreden waren, maar nog belangrijker, dat ze dat ook op de langetermijn zijn.”

“Tevens merk ik dat het werk dat ons team uitvoert steeds meer een vast en planbaar onderdeel van de werkzaamheden van de wegbeheerder is. Toen wij in 2012 ons bedrijf startten waren er veel adhoc aanvragen om schades snel te herstellen. Dit gebeurd nu natuurlijk ook nog altijd, en nog altijd zijn we er dan voor onze klanten, maar we zien ook dat reparaties meer en meer vooraf ingepland worden en worden ingezet vóórdat er grote schades ontstaan. Dit is een hele verandering ten opzichte van 7 jaar geleden en ik ben er trots op dat ook ik en mijn team hier een bijdrage in kunnen leveren.”

Deze grote mate van aandacht voor onderhoud en reparatie neemt natuurlijk niet weg dat er op een bepaald moment asfaltvernieuwing moet plaatsvinden en ook nieuwe wegen blijven komen. Hiermee blijft de behoefte naar asfalt groot. Combineer het feit dat ook de reguliere asfaltmengsels meer en meer aandacht hebben voor een verduurzaming met modern onderhoud en reparatie en je ziet dat ook in de asfaltwereld duurzame stappen gezet worden.