AWS | Specialistische werkzaamheden gewelven kelders in Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht zijn we bezig geweest met het waterdicht maken van kelders met bitumen in het gewelvengebied. De waterdichte laag zorgt voor behoud van de zojuist gerenoveerde kelders. Een prachtige locatie voor deze specialistische werkzaamheden. AWS Asfaltwerken heeft ervaring met deze werkzaamheden, waardoor wij dit vakkundig kunnen uitvoeren. Voor meer informatie bel met 0493-842840.

Wat is een werfkelder?
Een werfkelder is een opslagplaats grenzend aan een werf gelegen aan een rivier, gracht of haven. Schepen konden aan de werf hun goederen oplossen, die vervolgens in de onmiddellijke nabijheid in de werfkelders konden worden opgeslagen. Werfkelders bevinden zich meestal onder het straatniveau, in elk geval dicht bij het niveau van het water.

Werfkelders zijn in Nederland onder andere te vinden in Utrecht, Leeuwarden, Leiden & Maastricht. In deze steden zijn de werfkelders tegenwoordig in gebruik als horecagelegenheden. Voor meer informatie over de Utrechtse werfkelders zie Werfkelder (Utrecht) , voor Maastricht zie  Bassin (Maastricht) .

Karakteristieken gewelven in Nederland
De stad Utrecht staat bekend om haar binnenstad met werfkelders, ook wel spookkelders genoemd, langs de binnengrachten. Het huidige aantal van 732 Utrechtse werfkelders begint vanaf 1150 uit particuliere initiatieven sinds een biologische waterhuishouding langs de Oudegracht, Nieuwegracht, Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht. Oorspronkelijk waren de kelders bedoeld als opslag- en doorgangsruimte voor goederen die gelijkvloers aan- en onderaan konden worden over water. Vanuit het bovenliggende pand op straatniveau kon de kelder beneden nog binnendoor worden bereikt. Karakteristiek is dat de werfkelders onder de openbare weg liggen.